i galaretką malinową:
Składniki na masę z nutelli:
- wafle ( u mnie andruty)
- 130 g nutelli
- 2 -3 łyżki migdałów zmielonych ( można zastąpić orzechami laskowymi)
- 100g masła
- 2 łyżki kakao
Składniki na masę z galaretką:
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 szklanka cukru
- opakowanie galaretki malinowej
Do miski wrzucamy nutellę, miękkie masło, kakao i ucieramy na gładką masę. Dodajemy migdały i chwilę miksujemy. Odstawiamy.
Do garnuszka wlewamy śmietanę z cukrem i zagotowujemy ok. 10 minut, następnie dodajemy galaretkę i dobrze mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.P o tym czasie smarujemy wafle, można naprzemiennie raz jedną masą, raz drugą lub najpierw galaretką, a potem nutellą, jak ja.
Gotowy blok waflowy owijam w folię i kładę na nim deskę, na którą stawiam cięższy dzbanek z wodą. Na noc zastygało w lodówce.
Do garnuszka wlewamy śmietanę z cukrem i zagotowujemy ok. 10 minut, następnie dodajemy galaretkę i dobrze mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.P o tym czasie smarujemy wafle, można naprzemiennie raz jedną masą, raz drugą lub najpierw galaretką, a potem nutellą, jak ja.
Gotowy blok waflowy owijam w folię i kładę na nim deskę, na którą stawiam cięższy dzbanek z wodą. Na noc zastygało w lodówce.
Smacznego!
Ależbym zjadła!!!
OdpowiedzUsuń