nie ma nic piękniejszego od zapachu domowego chleba...
- 500 g maki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 300 g wody
- 200 g zakwasu żytniego ( u Liski jest 150 i 8 g drożdży, ja się ich pozbyłam)
Prościej już być nie może po prostu łączymy wszystkie składniki najlepiej za pomocą miksera. Ciasto powinno być gęste. Przykrywamy ściereczką na 2 godziny, po tym czasie przekładamy do keksówki ( u mnie posmarowanej olejem słonecznikowym i wysypana garścią otrębów pszennych) i odstawiamy do wyrastania na ok, 40 min. Chlebek spryskałam oliwą i posypałam mąką.
Piec w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku około 45-60 min.
Studzić na kratce.rośnie w cieple słońca i grzejnika... |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz