wtorek, 21 lutego 2012

a do zupki...

nie ma nic piękniejszego od zapachu domowego chleba...

Biały chleb na zakwasie

  • 500 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g wody
  • 200 g zakwasu żytniego ( u Liski jest 150 i 8 g drożdży, ja się ich pozbyłam)

Prościej już być nie może po prostu łączymy wszystkie składniki najlepiej za pomocą miksera. Ciasto powinno być gęste. Przykrywamy ściereczką na 2 godziny, po tym czasie przekładamy do keksówki ( u mnie posmarowanej olejem słonecznikowym i wysypana garścią otrębów pszennych) i odstawiamy do wyrastania na ok, 40 min. Chlebek spryskałam  oliwą i posypałam mąką.
Piec w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku około 45-60 min.
Studzić na kratce.

rośnie w cieple słońca i grzejnika...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz