niedziela, 5 lutego 2012

Keks cytrynowy

Dziś keksik się upiekł ale ta skórka nie powinna być tak ciemna, mimo to jest pysznie cytrynowy do herbatki cudo :)


Keks cytrynowy
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru (180 g)
  • 6 łyżek oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1,5 szklanki mąki plus 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodać masło, maślankę i sok oraz skórkę cytrynową.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wanilią i powoli wsypać do masy. Jeszcze chwilę zmiksować, ale niezbyt długo.
Podłużną keksówkę o długości 26-28 cm posmarować masłem, oprószyć bułką tartą lub mąką.
Wlać ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić ciasto i piec ok. 50 minut (drewnianym patyczkiem sprawdzić stopień upieczenia ciasta i w razie potrzeby dopiekać je ok. 10 minut).
Studzimy w foremce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz