Halloween już co prawda za nami, ale póki sezon na dynię, warto wypróbować kilka smakołyków z dynią w roli głównej.
U nas warzywo raczej niedoceniane, mi nie smakuje w postaci wytrawnej,ale do wypieków polecam jak najbardziej.
Pumpkin pie:
Przepis pochodzi z kwestismaku.com. Polecam!
Składniki:
Spód: • 1,5 szklanki mąki pszennej
• 3 łyżki cukru pudru
• 80 g masła
• 40 g smalcu (w kostce, wyborowego) lub margaryny
• 25 g masła orzechowego
• 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie: • 400 g purée z dyni *
• 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
• 3 średnie jajka
• 125 g sera Philadelphia (lub mascarpone z małą szczyptą soli)
• 240 g (1 słoiczek) dżemu pomarańczowego
• skórka starta z 1 pomarańczy
• 1 łyżeczka mieszanki przypraw (po szczypcie: kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków) lub 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
• 2/3 łyżeczki cynamonu
• 4 - 5 łyżek likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
Do podania:
• bita śmietana ( ciasto wyszło słodziutkie w związku z czym nie jedliśmy go z bita śmietaną)
Potrzebna będzie tortownica o średnicy 26 cm.(autorzy zalecają formę na pie, ale ja jej nie posiadam)
* purée z dyni można zrobić np. dzień wcześniej i trzymać w lodówce. 1 kg dyni pokroić na 3 - 4 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Wybrać miąższ ze skórki i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Ostudzić i odmierzyć 400 g dyni (pełna puszka po mleku skondensowanym słodzonym).
Przygotowanie:
Spód: • 1,5 szklanki mąki pszennej
• 3 łyżki cukru pudru
• 80 g masła
• 40 g smalcu (w kostce, wyborowego) lub margaryny
• 25 g masła orzechowego
• 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie: • 400 g purée z dyni *
• 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
• 3 średnie jajka
• 125 g sera Philadelphia (lub mascarpone z małą szczyptą soli)
• 240 g (1 słoiczek) dżemu pomarańczowego
• skórka starta z 1 pomarańczy
• 1 łyżeczka mieszanki przypraw (po szczypcie: kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków) lub 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
• 2/3 łyżeczki cynamonu
• 4 - 5 łyżek likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
Do podania:
• bita śmietana ( ciasto wyszło słodziutkie w związku z czym nie jedliśmy go z bita śmietaną)
Potrzebna będzie tortownica o średnicy 26 cm.(autorzy zalecają formę na pie, ale ja jej nie posiadam)
* purée z dyni można zrobić np. dzień wcześniej i trzymać w lodówce. 1 kg dyni pokroić na 3 - 4 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Wybrać miąższ ze skórki i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Ostudzić i odmierzyć 400 g dyni (pełna puszka po mleku skondensowanym słodzonym).
Przygotowanie:
Spód: Mąkę
przesiać do miski, dodać cukier puder, pokrojone masło i smalec oraz
masło orzechowe. Miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstaną
drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać wodę i
jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto połączy się
w jeden kawałek lub kilka mniejszych. Ciasto połączyć w jednolitą
gładką kulę i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Nadzienie:
Słodzone mleko skondensowane przelać do miski, dodać jajka i zmiksować
na gładką masę, nie ubijać. Do drugiej miski włożyć serek Philadelphia,
skórkę startą z 1 pomarańczy oraz 1/4 szklanki masy z mleka
skondensowanego i jajek, wszystko zmiksować do połączenia się
składników. Do pozostałej masy z mleka i jajek dodać purée z dyni oraz
przyprawy i cynamon. Zmiksować do połączenia się składników.
Formę
posmarować masłem, następnie dno oraz boki (na wysokość 5 cm) wylepić
ciastem. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni
C.
Do wylepionej ciastem formy delikatnie wlać dyniową masę, na
wierzch, za pomocą małej łyżeczki wyłożyć masę z serka. Wystające ponad
nadzienie brzegi ciasta osłonić cienkimi paskami folii aluminiowej i
wstawić do piekarnika. Piec przez około 1 godzinę, do suchego patyczka.
Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową osłaniającą
ciasto.
Do rondelka włożyć dżem pomarańczowy, dodać likier lub
sok pomarańczowy, zagotować, rozprowadzić po wierzchu ciasta. Przed
pokrojeniem ciasto dokładnie ostudzić (przez około 2 godziny).
Przechowywać w lodówce, można upiec dzień wcześniej.
Ale smacznie, aż znów mam ochotę na dynię.
OdpowiedzUsuńZniknęło w ciągu kilku godzin :)
Usuń