TyMcZaSeM spóźniony post :
dżem z dyni
Potrzebujesz:
na ok. 1 kg świeżej dyni:
2 pomarańcze
1 cytryna
300 g cukru
pół łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy miąższ i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Gdy dynia puści nam sok, dodajemy resztę składników: pomarańcze i cytrynę obieramy ze skórki i kroimy także w kostkę i całość gotujemy do momentu aż sok/woda odparuje.
Wskazówka : u mnie po 3 godzinach nic się nie zmieniało, w związku z tym starym sprawdzonym sposobem, zostawiłam dżem do następnego dnia i znów zagotowałam, gdy woda odparowała delikatnie zblenderowałam dynię, gdyż nie uległa wcale całkowitemu rozpadowi. Jednak tylko trochę, by nie stworzyć papki.
Przełożyłam do wyparzonych wrzątkiem słoików. Nawet nie potrzebowała wekowania.
z podanych składników wyszło zaledwie 4 małe słoiczki :)
mój komputer też się mści na mnie w tego typu komunikatach.. szkoda gadać..
OdpowiedzUsuńa dżem pyszności, pierwsza klasa ;)
pozdrawiam!
szana
no właśnie ...beznadzieja :/
UsuńDostaję kociej mordy na hasło "wolna przestrzeń dyskowa", że mam ochotę manifestować w tej sprawie;))) To z dyni można nawet dżem? Póki co jednak z dżemów to ja dżemać chcę.
OdpowiedzUsuń