piątek, 10 sierpnia 2012

BUŁECZKI ...CZOSNKOWE

Chciało Nam się czegoś wyrazistego, ale bułek ...czegoś czosnkowego

to wystarczyło sięgnąć do bogatego zasobu przepisów Pani Doroty i są:

zdjęcie autorstwa Mimo-Za-Moniki...dziękuję :)

Składniki na 12 bułeczek:
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  • 260 g mleka
  • 30 g masła, roztopionego
Ponadto na posmarowanie:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze lub wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Ciasto w miejsce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce- ok. 1h lub 1,5h w zależności od temperatury.
Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, zlepiamy od dołu jak pierożki w podłużną bułeczkę i układamy na blaszce ( dodatkowo ją trochę natłuściłam )  złączeniem do blachy. 
Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Na nadzienie z masła czosnkowego potrzebujesz:
  • 60 g miękkiego masła
  • 5-6 ząbki czosnku drobniutko posiekane
  • 2 łyżeczki świeżej pietruszki ( może być także suszona)

Wszystkie składniki rozetrzeć łyżką. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg i gdy bułki urosną ponacinać je po środku ostrym nożem, posmarować jajkiem połączonym z 1 łyżką mleka i nadziewać masełkiem. 


Następnie piec w temp. 180 stopniach przez ok. 20 minut -30 min. 

zdjęcie autorstwa Mimo-Za-Moniki...dziękuję

8 komentarzy:

  1. mmm, jak ja bym zjadla taka buleczke! ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego ja je zrobić :) a jak jest maszyna do pieczenia chleba, to jest i program do wyrabiania ciasta. Potem tylko wyjąć i formować bułeczki :)

      Usuń
  2. Co wyczarujesz - przywoź, chętnie spojrzę na to okiem aparatu i popróbuję w zamian wysyłając zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym :) aż mi zapachniało czosnkiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. mhmm...jak z obrazka, i tylko masło i herbata z cytryną...;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Już widzę, że mi posmakują. Upiekę je koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. co za zbieg okoliczności - właśnie dziś jadłam takie bułeczki ;D

    OdpowiedzUsuń