piątek, 10 sierpnia 2012

Pierś z kurczaka w odsłonie z limonką

KURCZAK Z TYMIANKIEM I LIMONKĄ


Na prosty obiad nie mam już chęci :/ kiedyś na kwestii smaku znalazłam ten przepis, wczoraj go ponowiłam - u mamy.
Był świeży tymianek, piersi z kurczaka, miód od dziadka ( w tym roku kręcony już po raz drugi, bo pszczółki ostro pracują). Wystarczyło dodać oliwę, czosnek i kilkanaście kropel limonki.
a więc Potrzebujesz:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • limonka ( ewentualnie może być cytryna)
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki miodu
  • sól, pieprz

 













Wszystkie składniki połączyć, tymianek pokroić, czosnek drobno posiekać. 
Kurczaka wrzucić w taką marynatę, nawet na kilka godzin przed obiadem.
Piec ok 30 - 40 min w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia, obracając co ok. 10 min.

podawane z mizerią, młodymi ziemniaczkami z cebulką oraz śmietaną


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz