KURCZAK Z TYMIANKIEM I LIMONKĄ
Na prosty obiad nie mam już chęci :/ kiedyś na kwestii smaku znalazłam ten przepis, wczoraj go ponowiłam - u mamy.
Był świeży tymianek, piersi z kurczaka, miód od dziadka ( w tym roku kręcony już po raz drugi, bo pszczółki ostro pracują). Wystarczyło dodać oliwę, czosnek i kilkanaście kropel limonki.
a więc Potrzebujesz:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- limonka ( ewentualnie może być cytryna)
- świeży tymianek
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki miodu
- sól, pieprz
Wszystkie składniki połączyć, tymianek pokroić, czosnek drobno posiekać.
Kurczaka wrzucić w taką marynatę, nawet na kilka godzin przed obiadem.
Piec ok 30 - 40 min w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia, obracając co ok. 10 min.
podawane z mizerią, młodymi ziemniaczkami z cebulką oraz śmietaną |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz