Beza
Pavlova
Potrzebujesz: ( proporcje mogą być różne, u mnie powstała z 6 białek, ponieważ tyle mi ich zostało)
- 6 białek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- ok. 300g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny ( może być także ocet)
- dowolne owoce
- śmietanka (350 ml)
Białka ubijamy ze szczyptą soli, cukier dodajemy po jednej łyżce stopniowo na koniec ubijania, następnie pozostałe składniki aż powstanie lśniąca, gęsta piana. Beże wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, formułując okrąg.
Po wystudzeniu ubijamy kremówkę, można z wanilią i wykładamy na bezę - moja przekrojona na pół - owoce wewnątrz :)
Smacznego
bardzo lubię bezy:)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie z tymi leśnymi owocami :)
OdpowiedzUsuńja też je uwielbiam, ale mają tyle kalorii,że aż brzuch rośnie :/
OdpowiedzUsuń