poniedziałek, 6 sierpnia 2012

BEZA

Beza 





Pavlova

Potrzebujesz: ( proporcje mogą być różne, u mnie powstała z 6 białek, ponieważ tyle mi ich zostało)

  • 6 białek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ok. 300g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny ( może być także ocet)
  • dowolne owoce
  • śmietanka (350 ml)
Białka ubijamy ze szczyptą soli, cukier dodajemy po jednej łyżce stopniowo na koniec ubijania, następnie pozostałe składniki aż powstanie lśniąca, gęsta piana. Beże wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, formułując okrąg.

  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, temperaturę zmniejszamy natychmiast do 150 stopni po włożeniu bezy. Pieczemy ok 1,5h, jednak należy uważać i kontrolować stopień zarumienienia bezy,. Zależne to jest od piekarnika, niektóre pieką szybciej. 
Po wystudzeniu ubijamy kremówkę, można z wanilią i wykładamy na bezę - moja przekrojona na pół - owoce wewnątrz :)
Smacznego





3 komentarze: