środa, 29 sierpnia 2012

Lazania

Lasagne wg pomysłu mojej mamy



 Na LaZanię potrzebujesz:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka dojrzałych pomidorów
  • makaron typu lazania
  • ser żółty
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła: u mnie świeża bazylia, oregano
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone. Jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki -  świeżą oraz inne zioła.  Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance.  
Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę. na drugiej wykładam pokrojone świeże pomidory  oraz kurki. Ostatnią warstwę makaronu przykrywam sosem i serem. 
Tak przygotowaną lazanię piekę w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C. przez ok 2 godziny - kontrolując co jakiś czas. 

 Smacznego !
 












Na sos beszamelowy:
  • 50 g mąki (ok. 1/3 szklanki – pół szklanki to 65 g)
  • 50 g masła (10 płaskich łyżeczek)
  • 400 ml mleka (jeśli ma być rzadszy użyjcie 600 ml mleka)
  • sól, pieprz,
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Chwile podsmażamy masę a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa. Do lekko przestudzonej masy dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz