Lasagne wg pomysłu mojej mamy
Na LaZanię potrzebujesz:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- kilka dojrzałych pomidorów
- makaron typu lazania
- ser żółty
- przyprawy: sól, pieprz, zioła: u mnie świeża bazylia, oregano
- natka pietruszki
Przygotowanie:
W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone. Jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki - świeżą oraz inne zioła. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance.
W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone. Jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki - świeżą oraz inne zioła. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance.
Na dno żaroodpornego
naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu.
Na makaronie kładziemy warstwę mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym.
Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone.
Układamy drugą i trzecią warstwę. na drugiej wykładam pokrojone świeże pomidory oraz kurki. Ostatnią warstwę makaronu przykrywam sosem i serem.
Tak przygotowaną lazanię piekę w piekarniku rozgrzanym do 150
st. C. przez ok 2 godziny - kontrolując co jakiś czas.
Smacznego !
Na sos beszamelowy:
- 50 g mąki (ok. 1/3 szklanki – pół szklanki to 65 g)
- 50 g masła (10 płaskich łyżeczek)
- 400 ml mleka (jeśli ma być rzadszy użyjcie 600 ml mleka)
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Chwile podsmażamy masę a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa. Do lekko przestudzonej masy dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
W pierwszej kolejności roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Chwile podsmażamy masę a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa. Do lekko przestudzonej masy dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz