Na marynatę mogą się składać:
2 litry
wody
3 łyżki soli peklowej
szklanka czerwonego wytrawnego wina
3 ząbki czosnku - można dodać cebulę
ulubione przyprawy ( u mnie majeranek, ziele angielskie, liść laurowy)
Wszystkie składniki marynaty zagotować po ostudzeniu włożyć
do marynaty szynkę i odstawić do lodówki na nie mniej niż 12h ( 24 jest jeszcze
lepiej). Po minionej dobie mięso natrzeć świeżo zmielonym pieprzem, jeśli ktoś
lubi na słono to można trochę posolić, ale ostrzegam iż nie jest to konieczne.Czosnek
powtykać w szynkę, jej wierzch posmarować miodem i musztardę z gorczycą. Piec w
naczyniu żaroodpornym w temperaturze 140 stopni przez ok. 4h.
Na koniec pieczenia warto zdjąć pokrywę i przypiec szynkę zwiększając
temperaturę pieczenie o 15-20 stopni.
Podawać z ziemniaczkami i surówką!
Z pewnością przepis wypróbuje:) Wygląda smakowicie:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńi tak samo smakowicie smakuje, polecam! pozdrawiam
Usuń