wtorek, 6 listopada 2012

Przepis na soczystą szynkę

Najprostszym sposobem na udany obiad jest miękkie i soczyste mięso. Sekretem i zarazem sukcesem każdego pieczonego mięska jest dobra marynata i czas




Na marynatę mogą się składać:
2 litry wody
3 łyżki soli peklowej
szklanka czerwonego wytrawnego wina
3 ząbki czosnku - można dodać cebulę
ulubione przyprawy ( u mnie majeranek, ziele angielskie, liść laurowy)

Wszystkie składniki marynaty zagotować po ostudzeniu włożyć do marynaty szynkę i odstawić do lodówki na nie mniej niż 12h ( 24 jest jeszcze lepiej). Po minionej dobie mięso natrzeć świeżo zmielonym pieprzem, jeśli ktoś lubi na słono to można trochę posolić, ale ostrzegam iż nie jest to konieczne.Czosnek powtykać w szynkę, jej wierzch posmarować miodem i musztardę z gorczycą. Piec w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 140 stopni przez ok. 4h.

Na koniec pieczenia warto zdjąć pokrywę i przypiec szynkę zwiększając temperaturę pieczenie o 15-20 stopni.
Podawać z ziemniaczkami i surówką!





2 komentarze:

  1. Z pewnością przepis wypróbuje:) Wygląda smakowicie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i tak samo smakowicie smakuje, polecam! pozdrawiam

      Usuń