środa, 12 września 2012

Jogurtowe ciasto z malinami

jest pyszne, miękkie, puszyste, ze szklanką mleka dla smakoszy mleka...do herbaty czy kawy
Długo się piekło i pewnie dlatego odrobinę zarumieniło na bokach, ale to w żadnym stopniu nie zaszkodziło mi i innym Gościom w konsumowaniu !


Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 230 g masła
  • 1,5 szklanki cukru (lub mniej)
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 1 łyżeczka drobno otartej skórki z pomarańczy
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2,5 szklanki malin

W naczyniu przesiać i wymieszać 2,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia, sól.
Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać sok z pomarańczy, ekstrakt z migdałów i otartą skórkę z pomarańczy. Ubić. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Na sam koniec dodać jogurt i zmiksować do połączenia.
Do ciasta dodać przesiane suche składniki, wymieszać.
Maliny oprószyć i wymieszać z pozostałą mąką. Wmieszać je delikatnie do ciasta. Ciasto wyłożyć łyżką do formy o średnicy 23 cm. Wyrównać.
Piec w 175°C przez około 60 - 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie na kratce.
* niestety, ciasto jest obarczone ryzykiem zakalca; należy pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, suche składniki przesiane, a ciasto nie miksowane zbyt długo - tylko do połączenia składników;





5 komentarzy:

  1. fajnie, że owoce ani nie są na górze, ani nie opadły na dno, a wypełniają calość :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a do tego nie zostało "obarczone ryzykiem zakalca", w najmniejszym nawet stopniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na ten sok pomarańczowy ; )
    Mniam taakie ciasto to ja lubię <3

    OdpowiedzUsuń