czwartek, 13 września 2012

Aronia

Aronia była kiedyś uprawiana w masowych ilościach, dziś jest tania jak przysłowiowy barszcz i niedoceniana. 
Owoce aronii posiadają wiele właściwości leczniczych, a zawdzięczają je bioflawonoidom i rutynie. 
Mają one bardzo dobry wpływ na naczynia krwionośne, szczególnie więc aronię zaleca się osobom o skłonnościach do żylaków, miażdżycy oraz dla tych, którzy mają wysokie ciśnienie, aronia je bowiem obniża. Ja co prawda mam ciągle za niskie, ale sok z aronii i tak będę piła.
Udowodniono także, że owoce aronii chronią przed chorobami serca działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco.
Ponieważ aronia zawiera antocyjany, czyli związki zwalczające wolne rodniki, (które są też w czerwonym winie typu Cabernet) chroni zdecydowanie organizm przed nowotworami. W składzie ma też wiele ważnych witamin:. A, C, E, P i biopierwiastków, a także błonnik i pektyny. Dzięki temu też właśnie usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami.
To chyba wystarczająca ilość powodów, by zrobić sok z aronii?
a jak?



Ze względu na cierpki smak owocu, należy go najpierw zamrozić na co najmniej 24h   
Dostałam od koleżanki całe wiadro i zrobiłam soki oraz nalewkę.


Na sok z aronii potrzebujesz:
  • 2 kg aronii
  • 2 kg cukru
  • 100 liści wiśni
  • 3 litry wody
  • 50 g kwasku cytrynowego
 Aronię zalewam wodą, dodaje liście wiśni i gotuje ok.15-20 minut. Następnie przecedzam, dodaję do powstałego soku cukier, kwasek i gotuje jeszcze 15 min, zlewam do wyparzonych butelek lub słoiczków.
 


NALEWKA Z ARONII


Składniki:
- 1 kg aronii
- 0,5 kg cukru
- 1,5 l spirytusu 50%
- 1 laska wanilii
- kawałek suszonego imbiru

Sposób wykonania:
Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier i przyprawy i zalać spirytusem.
Macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem.
Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.
Powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące.





6 komentarzy:

  1. O! Wypisz wymaluj coś dla mnie! Jak tylko wydobrzeję - zrobię! Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! a ja mam przepis na nalewkę z aronii identyczny jak twój sok - tylko dolewa się do niego litr spirytusu - pyszna jest - właśnie dziś ją robiłam - polecam spróbuj nalewkę w także w ten sposób :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o super, to już wypróbuję w roku następnym :)dzięki

      Usuń
  3. Aronia ugotowana nie posiada żadnych właściwości leczniczych. Liście z wiśni, winogron-sranie w bambus. Zalewam przemrożoną aronię spirytusem dodając laskę wanilii, 4 ziarenka goździków i mały kawałek laski cynamonu, po 30-40 dniach filtruję, mieszam z przegotowaną wodą źródlaną wymieszaną z cukrem trzcinowym. Zostawiam w słoju na dłuższy czas, kiedy to nalewka się filtruje samoistnie. Ściągam wężykiem do butelek i odstawiam na co najmniej pół roku. Nalewka ma wspaniały smak, nie czuć goryczy.
    Robię też z soku z aronii, którą przepuszczam przez sokowirówkę. Ma trochę inny smak, ale jest bardziej esencjonalna ponieważ odzyskujemy prawie cały sok. Pozdrawiam. Janusz

    OdpowiedzUsuń