Aronia była kiedyś uprawiana w masowych ilościach, dziś jest tania jak przysłowiowy barszcz i niedoceniana.
Owoce aronii posiadają wiele właściwości leczniczych, a zawdzięczają je bioflawonoidom i rutynie.
Mają one bardzo dobry wpływ na naczynia krwionośne, szczególnie więc aronię zaleca się osobom o skłonnościach do żylaków, miażdżycy oraz dla tych, którzy mają wysokie ciśnienie, aronia
je bowiem obniża. Ja co prawda mam ciągle za niskie, ale sok z aronii i
tak będę piła.
Udowodniono także, że owoce aronii chronią przed chorobami serca działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco.
Ponieważ aronia zawiera antocyjany, czyli związki zwalczające wolne rodniki, (które są też w czerwonym winie typu Cabernet) chroni zdecydowanie organizm przed nowotworami. W składzie ma też wiele ważnych witamin:. A, C, E, P i biopierwiastków, a także błonnik i pektyny. Dzięki temu też właśnie usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami.
Ponieważ aronia zawiera antocyjany, czyli związki zwalczające wolne rodniki, (które są też w czerwonym winie typu Cabernet) chroni zdecydowanie organizm przed nowotworami. W składzie ma też wiele ważnych witamin:. A, C, E, P i biopierwiastków, a także błonnik i pektyny. Dzięki temu też właśnie usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami.
To chyba wystarczająca ilość powodów, by zrobić sok z aronii?
a jak? Ze względu na cierpki smak owocu, należy go najpierw zamrozić na co najmniej 24h
Dostałam od koleżanki całe wiadro i zrobiłam soki oraz nalewkę.
Na sok z aronii potrzebujesz:
- 2 kg aronii
- 2 kg cukru
- 100 liści wiśni
- 3 litry wody
- 50 g kwasku cytrynowego
NALEWKA Z ARONII
Składniki:
- 1 kg aronii
- 0,5 kg cukru
- 1,5 l spirytusu 50%
- 1 laska wanilii
- kawałek suszonego imbiru
Sposób wykonania:
Dojrzałe owoce aronii
umyć, dodać cukier i przyprawy i zalać spirytusem.
Macerować w ciepłym
miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem.
Po tym czasie
przefiltrować i przelać do butelek.
Powinna dojrzewać co
najmniej przez 3 miesiące.
O! Wypisz wymaluj coś dla mnie! Jak tylko wydobrzeję - zrobię! Dzięki:)
OdpowiedzUsuńtak? to było pisać...podrzucę :)
UsuńO! a ja mam przepis na nalewkę z aronii identyczny jak twój sok - tylko dolewa się do niego litr spirytusu - pyszna jest - właśnie dziś ją robiłam - polecam spróbuj nalewkę w także w ten sposób :-)
OdpowiedzUsuńo super, to już wypróbuję w roku następnym :)dzięki
UsuńAronia ugotowana nie posiada żadnych właściwości leczniczych. Liście z wiśni, winogron-sranie w bambus. Zalewam przemrożoną aronię spirytusem dodając laskę wanilii, 4 ziarenka goździków i mały kawałek laski cynamonu, po 30-40 dniach filtruję, mieszam z przegotowaną wodą źródlaną wymieszaną z cukrem trzcinowym. Zostawiam w słoju na dłuższy czas, kiedy to nalewka się filtruje samoistnie. Ściągam wężykiem do butelek i odstawiam na co najmniej pół roku. Nalewka ma wspaniały smak, nie czuć goryczy.
OdpowiedzUsuńRobię też z soku z aronii, którą przepuszczam przez sokowirówkę. Ma trochę inny smak, ale jest bardziej esencjonalna ponieważ odzyskujemy prawie cały sok. Pozdrawiam. Janusz
WITAM MOŻESZ PODAĆ DOKŁADNY PRZEPIS :)
Usuń