Wołowina w pomidorach:
Potrzebujesz:
500 g ligawy ( odmiana wołowiny)
1 duża czerwona cebula lub 2 mniejsze
pieprz
oliwa
Świeżą, ładną pozbawioną żyłek ligawę, kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. ( przydadzą się ręce męskie i ostry nóż do mięsa), cebulę zaś kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam ok. 2łyżek oliwy i przesmażam wołowinę posypaną pieprzem . Uwaga nie dodajemy soli, pod której wpływem wołowina twardnieje.
Po zdjęciu z patelni układam plastry w naczyniu żaroodpornym, a na tej samej patelni podsmażam cebulkę, którą układam na ligawie.
Na sos pomidorowy:
gotowy przecier z domowej spiżarni lub zrobiony samemu ( dla nie posiadających pomidory z puszki)
pieprz, zioła:
bazylia, oregano, tymianek
zioła prowansalskie ( opcjonalnie)
liść laurowy
ziarenko ziela angielskiego
Przygotowuję przecier, a jeśli robicie go ze świeżych pomidorów to odsyłam tu
Ten ze słoiczka dodatkowo przegotowuje i przyprawiam ziołami. Przygotowanym sosem polewam wołowinę i piekę w temp. 150 stopni przez ok 1,5-2h, aż ligawa będzie miękka.
Podajemy z ziemniaczkami, posypujemy świeżą pietruszką
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz