Składniki podwoiłam na dużą blachę, można także skorzystać z tych proporcji na ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 kostka masła (200 g)
- 1 filiżanka cukru (200 ml)
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli oraz 1 białko
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagniatamy ciasto i wkładamy podzielone na dwie części ( jedna część może zawierać więcej), zawinięte w folię spożywczą na 2 godz. do lodówki. Następnie wyklejamy większą częścią ciasta dno formy. Spód nakłuwam i podpiekam do delikatnego zarumienienia ( 180 stopni ok. 10-15min)
Przygotowujemy nadzienie:
Jabłka obieramy, kroimy dowolnie, mieszamy z cynamonem, goździkami, imbirem i odrobiną cukru jeśli jabłka są kwaśne. Wysypujemy na podpieczony spód a na wierzch ścieramy na tartce o grubych oczkach pozostałe ciasto. Pieczemy jeszcze 40-50 min w 180 stopniach.
Smacznego!
A ja tam lubię tradycyjne szarlotki! Twoja wygląda pysznie! :-)
OdpowiedzUsuń