poniedziałek, 3 września 2012

Szarlotka tradycyjna

Szarlotek upiekłam tego lata już ok. 7... ta jest najzwyklejszą z możliwych, na bazie przepisu na ciasto.

Składniki podwoiłam na dużą blachę, można także skorzystać z tych proporcji na ciasto:
  • 1/2 kg mąki 
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 filiżanka cukru (200 ml) 
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • szczypta soli oraz 1 białko
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagniatamy ciasto i wkładamy podzielone na dwie części ( jedna część może zawierać więcej), zawinięte w folię spożywczą na 2 godz. do lodówki. Następnie wyklejamy większą częścią ciasta dno formy. Spód nakłuwam i podpiekam do delikatnego zarumienienia ( 180 stopni ok. 10-15min)

Przygotowujemy nadzienie:
Jabłka obieramy, kroimy dowolnie, mieszamy z cynamonem, goździkami, imbirem i odrobiną cukru jeśli jabłka są kwaśne. Wysypujemy na podpieczony spód a na wierzch ścieramy na tartce o grubych oczkach pozostałe ciasto. Pieczemy jeszcze 40-50 min w 180 stopniach.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. A ja tam lubię tradycyjne szarlotki! Twoja wygląda pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń