Grusza obrodziła aż 10 skrzyń zerwanych pięknych grusz.
Z części zrobiłam gruszki w syropie na zimę, powidła gruszkowe,
a na słodko w cieście tartę.
TARTA GRUSZKOWA
NA CIASTO ( Przepis z ciasta kruchego na tartę):
170 g mąki pszennej
110 g miękkiego masła
50 g cukru
3 łyżki śmietany
( to składniki na większą formę 29cm, w przypadku mniejszej należałoby zmniejszyć ilość o ok. 1/2)
Składniki na ciasto dość szybko zagniatamy i wylepiamy nimi formę do tarty. wstawiamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach ok. 15 min.
NA NADZIENIE:
sok z połowy wyciśniętej cytryny
garść orzechów włoskich
2 łyżki miodu
imbir, cynamon - jak kto woli
Obrane i pokrojone w półplasterki gruszki skrapiamy sokiem z cytryny. W naczyniu mieszamy drobno pokrojone orzechy włoskie, miód, można dodać łyżeczkę cynamonu czy imbiru dla zintensyfikowania. smaku. Tak przygotowaną kleistą mieszankę wysypujemy na uprzednio ułożone gruszki i pieczemy jeszcze 30 min w 180 stopniach.
Smacznego!
Podoba mi się Twój pomysł na gruszki:-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńświetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńdzięki naprawdę polecam!
Usuń