poniedziałek, 3 września 2012

Tarta gruszkowa

Dawno nie było nic słodkiego, co nie oznacza wcale że nic nie piekłam :)
Grusza obrodziła aż 10 skrzyń zerwanych pięknych grusz. 
Z części zrobiłam gruszki w syropie na zimę, powidła gruszkowe, 
a na słodko w cieście tartę.



TARTA GRUSZKOWA

NA CIASTO ( Przepis z ciasta kruchego na tartę):

170 g mąki pszennej
110 g miękkiego masła
50 g cukru 
3 łyżki śmietany
( to składniki na większą formę 29cm, w przypadku mniejszej należałoby zmniejszyć ilość o ok. 1/2)

Składniki na ciasto dość szybko zagniatamy i wylepiamy nimi formę do tarty. wstawiamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach ok. 15 min.

NA NADZIENIE:
sok z połowy wyciśniętej cytryny
garść orzechów włoskich
2 łyżki miodu
imbir, cynamon - jak kto woli

Obrane i pokrojone w półplasterki gruszki skrapiamy sokiem z cytryny.  W naczyniu mieszamy drobno pokrojone orzechy włoskie, miód, można dodać łyżeczkę cynamonu czy imbiru dla zintensyfikowania. smaku. Tak przygotowaną kleistą mieszankę wysypujemy na uprzednio ułożone gruszki i pieczemy jeszcze 30 min w 180 stopniach.

Smacznego!


4 komentarze: