szarlotka na kruchym cieście migdałowym
Na ciasto potrzebujesz:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół szklanki drobnego cukru
- 90 g pokruszonej masy marcepanowej
- 225 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 1 duże jajko
- pół łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub kilka kropel aromatu)
- 1 łyżka soku z cytryny
Mikserem ( choć w przepisie autorka zaleca mieszanie w tzw. malakserze to w przypadku zwykłego miksera ja potem dogniotłam ciasto ręcznie na blaszce) mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i
cukier. Dodajemy masę marcepanową, kawałki masła, siekamy. Dodajemy jajko, ekstrakt i
sok z cytryny i mieszamy aż masa zacznie się łączyć w jedną całość.
2/3 ciasta wykładamy dno i boki tortownicy o
średnicy 23 cm wysmarowanej uprzednio masłem. Ciasto na dnie posypujemy bułką tartą.
Przygotowujemy jabłka:
2 kg jabłek obieramy, kroimy dodajemy cukier ( u mnie trzcinowy) do smaku (około pół szklanki ) i gotujemy krótko by jabłka nie zmiękły za bardzo, można dodać łyżeczkę cynamonu cynamonu
Na spód ciasta wysypujemy jeszcze ciepłe jabłka, a na nie kruszonkę migdałową.
Pieczemy 180 stopniach ok. 60 min sprawdzając by kruszonka się nie paliła. Boki szarlotki są ciemniejsze, to efekt masy marcepanowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz