Najlepsze pierogi lepi moja babcia i wydawało mi się, że ja nigdy nie nauczę się ich lepić. Jednak to ona mnie tego nauczyła.
Pierogi ruskie... są takie proste :)
.... ulepiłam ok. 30 sztuk w niecałą godzinę :)
na ciasto potrzebujesz:
- ok. 2 szklanek mąki pszennej
- niecała szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka roztopionego masła
- 1 jajko
Mąkę przesiewamy przez sitko robimy wgłębienie dodajemy jajko, masło, zagniatamy ciasto dodając wodę, gdy będzie miękkie i elastyczne rozwałkowujemy, wykrajamy kółka i zlepiamy z ulubionym farszem. ( u mnie to ziemniaki, ser biały,(rozgniecione praską) przyrumieniona cebulka, sól, pieprz)
Smacznego!
Przydomowa pierogarnia:D
OdpowiedzUsuń