czwartek, 25 kwietnia 2013

Spaghetti bolognese

Tradycyjne spaghetti bolognese po polsku.
Nazywam je "po polsku" ponieważ oryginalne nie posiada mięsa wieprzowego ani pieczarek.
U nas tradycja zakłada, że do spaghetti dodajemy zarówno mięso wieprzowo-wołowe, pieczarki jak i czasem ogórki konserwowe.

Z tradycji włoskiej mamy czosnek, sos pomidorowy zioła oraz parmezan :)



Mój przepis na Spaghetti:

-500g mięsa mielonego: z indyka + wieprzowo-wołowe
-300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- sos pomidorowy z domowej spiżarni
sól, pieprz do przyprawienia mięsa

Zioła:
bazylia, oregano, tymianek, słodka i ostra papryka 

Przygotowanie:

Cebulkę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy, podsmażamy do momentu zarumienienia na patelni z ok. 1 łyżką oliwy z oliwek.
Dorzucam mięso, oprószam solą pieprzem i smażę także na złoty kolor. 
Na oddzielnej patelni wrzucam pieczarki pokrojone w plasterki, a gdy woda z pieczarek wyparuje dodaje je do mięsa. Całość chwilę duszę i wlewam pomidory oraz przecier z domowej spiżarni.
Dodaję zioła ( świeże posiekane) oraz doprawiam do smaku całość, na koniec posypuje serem, aczkolwiek większą jego ilość potem na talerze.
Makaron typu spaghetti gotuję według przepisu na opakowaniu z łyżką oliwy z oliwek.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz