Tradycyjne spaghetti bolognese po polsku.
Nazywam je "po polsku" ponieważ oryginalne nie posiada mięsa wieprzowego ani pieczarek.
U nas tradycja zakłada, że do spaghetti dodajemy zarówno mięso wieprzowo-wołowe, pieczarki jak i czasem ogórki konserwowe.
Z tradycji włoskiej mamy czosnek, sos pomidorowy zioła oraz parmezan :)
Mój przepis na Spaghetti:
-500g mięsa mielonego: z indyka + wieprzowo-wołowe
-300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- sos pomidorowy z domowej spiżarni
sól, pieprz do przyprawienia mięsa
Zioła:
bazylia, oregano, tymianek, słodka i ostra papryka
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy, podsmażamy do momentu zarumienienia na patelni z ok. 1 łyżką oliwy z oliwek.
Dorzucam mięso, oprószam solą pieprzem i smażę także na złoty kolor.
Na oddzielnej patelni wrzucam pieczarki pokrojone w plasterki, a gdy woda z pieczarek wyparuje dodaje je do mięsa. Całość chwilę duszę i wlewam pomidory oraz przecier z domowej spiżarni.
Dodaję zioła ( świeże posiekane) oraz doprawiam do smaku całość, na koniec posypuje serem, aczkolwiek większą jego ilość potem na talerze.
Makaron typu spaghetti gotuję według przepisu na opakowaniu z łyżką oliwy z oliwek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz