piątek, 19 kwietnia 2013

Tagliatelle

Spaghetti bolognese, spaghetti carbonara a może suszone pomidory czy pesto bazyliowe ?
Kuchnia włoska gości często na moim stole. Uwielbiam ją szczególnie za szybkość wykonania dań z makaronem. A makaron lubimy :)



Dziś pomysł na Tagiatelle z suszonymi pomidorami, szynką i parmezanem.
To wszystko w sosie śmietanowo-ziołowym :)



Potrzebujesz:

1 opakowanie makaronu tagliatelle-papardelle
pół słoiczka suszonych pomidorowych ( u mnie półsuszone)
300 g szynki gotowanej ( u mnie też 5 plasterków parzonego boczku)
1 cebulka dymka lub czerwona
60 g śmietanki kremówki ( 2 małe kubeczki)
parmezan
łyzka oliwy z suszonych pomidorów
Zioła:
Pietruszka, bazylia, oregano - u mnie świeże, ale mogą być także suszone. 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno, na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy cebulę wraz z czosnkiem. Chwile smażymy na złoty kolor, dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę i/lub boczek parzony. Rumienimy, dodajemy suszone pomidory poszatkowane oraz ulubione zioła, po chwili zesmażenia dolewamy śmietankę oraz  parmezan.

Makaron gotujemy w solonej lekko wodzie z dodatkiem oliwy, podawać ciepłe posypane parmezanem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz