Pomysł dla łakomczuchów, wielbicieli sałaty, wyrazistego sera żółtego :)
Polecam na kolację lub szybką przekąskę.
Przepis od bardzo lubianej przeze mnie wspaniałej Mamy trzech ślicznych Córeczek
i Kuchareczki:)
Potrzebujesz:
- główka sałaty rzymskiej ( można ją zastąpić lodową lub mieszanką sałat)
- ok. 250 g boczku wędzonego lub parzonego
- 250 g sera żółtego - u mnie cheddar
- 1 cebula biała
Sos:
- 6 łyżek musztardy ostrej
- 6 łyżek miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Boczek zasmażamy na łyżce oliwy, podobnie cebulkę na kolor złocisty. Sałatę myjemy kroimy. Do miski wrzucamy sałatę oraz podsmażoną cebulkę i boczek.
Przygotowujemy sos:
Wszystkie składniki dodajemy do rondelka i chwile podgrzewamy by miód się rozpuścił, dodajemy do smaku sól, pieprz, ewentualnie dodajemy więcej musztardy. Bywa, że sos wychodzi zbyt słodki a nie o to chodzi, ma być słodko-ostry.
Wlewamy przygotowany sos do sałatki i na górę ścieramy ser żółty na tarce o większych oczkach. Górę dekorujemy grzankami, choć można je dodać także do samej sałatki.
SMACZNEGO!
muszę koniecznie ją zrobić :-) szukałam jakiegoś dobrego sosu do mixu sałat z lidla :-)
OdpowiedzUsuń:) rób Kochana i smacznego!
OdpowiedzUsuń