środa, 27 marca 2013

Wieniec cynamonowy

Wersja słodka wieńca wypełniona jest cynamonem mniam :)



Potrzebujesz:

2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
1/4 szklanki ciepłej wody
170 g masła
3/4 płaskiej łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki)
3 łyżki cukru
1 jajko

Nadzienie:


1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki cynamonu
4 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego (plus ok. 1 łyżka do posmarowania wieńca przed pieczeniem)
cukier do posypania


W małym garnuszku połączyć masło i mleko. Zagotować do czasu aż masło się rozpuści. Ostudzić.
Wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodać ostudzone masło z mlekiem, wodę, jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h, choć u mnie trwało to ok 2h ciasto musi podwoić swoją objętość.

W miseczce wymieszać cukier i cynamon.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.

Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm.
Posmarować ostudzonym masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a następnie przeciąć wzdłuż na pół, zaczynając je nacinać ok. 8-10 cm od górnej krawędzi. Następnie zwinąć dwie części w spiralę (nacięta część powinna być na wierzchu). Następnie oba końce połączyć i z ciasta uformować wieniec - podobnie jak w przypadku wieńca wytrawnego

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub tak jak u mnie w garnku żeliwnym przykryć sciereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować pozostałym masłem, posypać cukrem.

Piec ok. 30-35 minut do zarumienienia




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz