Być może to dobry pomysł na wielkanocną babkę :)
Smaczna, nasączona likierem pomarańczowym, wypełniona bakaliami :)
Przepis wieczorem :)
Na ciasto:
- 225 g masła
- 1,5 szklanki cukru (360g) dałam ok 300 g
- 4 jajka
- 500 g maki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli oraz sody
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 1 szklanka śmietany 22%
- 2 szklanki obranych z szypułek czarnych porzeczek - u mnie borówki czerwone i czarne
Poncz:
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego ( zdecydowanie można użyć 1/2)
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka likieru pomarańczowego - tu także proponuję dwie
masło do posmarowania formy
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Gdy masa będzie gładka, wbijamy kolejno jajka, ucierając po dodaniu każdego. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, sodą, solą i goździkami; dodajemy porzeczki/borówki, migdały i skórkę pomarańczową.
Wymieszane składniki dodajemy do masy jajeczno-maślanej w 3 porcjach, tzn. na zmianę z kwaśną śmietaną, delikatnie mieszając po dodaniu każdej partii.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Formę smarujemy masłem, można trochę obsypać bułka tartą.
Wylewamy do niej gotowe ciasto.
Uderzamy lekko formą o blat by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Pieczemy 1,5 godziny do momentu aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy.
Ostudzić w formię ok 10 min, potem można wyjąc babkę na paterę.
Posypać cukrem pudrem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz