poniedziałek, 25 marca 2013

Babka

Babka zwana ponczową :)

Być może to dobry pomysł na wielkanocną babkę :)
Smaczna, nasączona likierem pomarańczowym, wypełniona bakaliami :)
Przepis wieczorem :)

Na ciasto:

  • 225 g masła
  • 1,5 szklanki cukru (360g) dałam ok 300 g
  • 4 jajka
  • 500 g maki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli oraz sody
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 szklanka śmietany 22%
  • 2 szklanki obranych z szypułek czarnych porzeczek - u mnie borówki czerwone i czarne


Poncz:

  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego ( zdecydowanie można użyć 1/2)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego - tu także proponuję dwie


masło do posmarowania formy

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Gdy masa będzie gładka, wbijamy kolejno jajka, ucierając po dodaniu każdego. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, sodą, solą i goździkami; dodajemy porzeczki/borówki, migdały i skórkę pomarańczową.
Wymieszane składniki dodajemy do masy jajeczno-maślanej w 3 porcjach, tzn. na zmianę z kwaśną śmietaną, delikatnie mieszając po dodaniu każdej partii.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Formę smarujemy masłem, można trochę obsypać bułka tartą. 
Wylewamy do niej gotowe ciasto.
Uderzamy lekko formą o blat by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Pieczemy 1,5 godziny do momentu aż patyczek wetknięty  w ciasto będzie suchy.
Ostudzić w formię ok 10 min, potem można wyjąc babkę na paterę.
Posypać cukrem pudrem! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz