Wieniec to pomysł Liski z whiteplate. Już dziś będzie często gościł na naszym stole.
Wersje wieńca drożdżowego są dwie: jedna wytrawna druga słodka z cynamonem :)
Tu wersja wytrawna z serem i czerwoną cebulką.
Potrzebujesz:
na ciasto:
200-230 g mąki pszennej (należy ją dosypywać stopniowo)
50 g mleka
50 g wody
1 płaska łyżka mleka w proszku
40 g masła, miękkiego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki białego pieprzu
30 g świeżych drożdży
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej :)
Wystarczy podane wyżej składniki na ciasto połączyć i zagnieść ciasto, które gotowe jest wtedy, gdy nie klei się do dłoni.
Przełożyć do miski posmarowanej olejem słonecznikowym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok 1h aż podwoi swoją objętość.
na farsz serowy:
150 g sera (użyłam cheddar oraz łyżkę parmezanu -drobno starty na tarce)
1/2 czerwonej cebuli (bardzo drobno posiekanej)
1 łyżka suszonego tymianku
1/8 łyżeczki pieprzu do posypania
1 jajko, rozbełtane z 1 łyżką wody - do posmarowania wieńca
Ser zetrzeć na tartce, cebulę obrać pokroić w drobną kostkę, dodać pieprz do smaku i tymianek.
Wszystkie składniki połączyć.
Instrukcja splatania wieńca:
Ciasto rozwałkować na prostokąt, grubości ok 1 cm.
Posmarować je równomiernie farszem.
Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon.
Ostrym nożem naciąć rulon pośrodku, zaczynając ok. 3-4 cm od górnego brzegu.
Obie części naciętego rulonu zwinąć (jak na zdjęciu), nadzieniem do góry. Zlepić oba końce, przełożyć do formy, wierzch posmarować jajkiem, oprószyć pieprzem i tymiankiem (opcjonalnie), przykryć folią i odstawić do wyrastania na kolejne 30-40 min.
Piec w temperaturze 180 stopni od. 30-40 min do momentu zarumienienia.
SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz