Zostało mi 200 g masy marcepanowej, której termin przydatności powoli mija.
Ciast oprócz babki, sernika i keksika nie piekę, więc wybrałam u P. Doroty sprytny przepis, niezwykle łatwy w wykonaniu na ciasteczka marcepanowe.
CIASTECZKA MARCEPANOWE
Potrzebujesz:
- 190 g masy marcepanowej (użyłam 200g)
- 90 g drobnego cukru
- 135 g miękkiego masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- ¼ +2 łyżki szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub pół łyżeczki aromatu migdałowego
Wszystkie składniki
umieścić
w misie miksera i zmiksować na gładkie,
miękkie ciasto.
(tu osobiście zalecam ręcznie zagniatanie, nie posiadam dużego miksera z misą i gdy uruchomiłam swój mikser ręczny, cała mąka fruwała po kuchni :/ a ciasto jest miękkie i niezwykle szybko i sprawnie można ręcznie połączyć składniki)
Formować
w dłoni kulki wielkości
małego orzecha włoskiego,
kłaść
na blaszce w odstępach (ciastka urosną).
Widelcem zrobić wzorek w kratkę.
Piec w temperaturze
190ºC przez około 12 - 14 minut do złotego
koloru.
Wystudzić na kratce.
Idealne dla mojego Dawidka, jest uczulony na białko z jajka. Napewno wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńto jeszcze te z dżemem (http://kuchnialo-tty.blogspot.com/2012/11/ciasteczka.html)będą się nadawały pod kątem składników :)
OdpowiedzUsuń