Jest trochę dżemu, sera niedodanego do sernika ostatnio...
Pomysł Liski, wyczarować coś z prawie niczego :) bezcenne
Ciasto kruche z serem i dżemem truskawkowym
Ciasto kruche:
3 żółtka
1 jajko
200 g masła
380 g mąki
2 łyżeczki esencji waniliowej
100 g cukru
2 łyżki drobnych płatków owsianych
1 łyżki mleka w proszku
Farsz:
300 g dżemu (użyłam truskawkowego)
325 g sera białego, najlepiej tłustego
skórka starta z 1 pomarańczy
cukier do smaku
1 jajko
Z podanych składników zagnieść ciasto - ja robię to przy pomocy malaksera. Musi był gładkie, nie suche. W razie potrzeby należy dodać jedno żółtko więcej.
Ciasto podzielić na pół i połową wylepić dużą formę prostokątną (ok. 25x35 cm)
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić ciasto, podpiec przez 15 minut.
Ser zmiksować z jajkiem, skórką z pomarańczy i cukrem.
Dżemem podmarować podpieczone ciasto, wyłożyć na nie zmiksowany ser, a pozostałą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, pokroić na wąskie pasy, które należy ułożyć na warstwie sera.
wstawić ponownie do piekarnika i dopiekać kolejne 30 minut (ciasto jest gotowe, kiedy wierzch będzie rumiany).
Posypać cukrem pudrem.
uwielbiam zestaw: ser-dżem, na pewno i w cieście bym je pokochała :-)
OdpowiedzUsuń