zapraszam do upieczenia: Pasztet domowy
Potrzebujesz:
- 2 udka z indyka
- pół tuszy z królika
- o,5 kg podgardla wieprzowego
- Mięso ugotowane w wywarze warzywnym ( wywar: woda, która w całości pokryje mięsko, marchew, por, pietruszka, przyprawy).
- 5 dużych marchewek
- 4 duże jajka ( 5 małych)
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, kolorowy oraz ziołowy, suszony lubczyk
Gotuję dwa wywary/buliony. Jeden z indyka dzień lub dwa wcześniej pozostaje rosołem, dorzucam od niego pietruszkę, marchew, selera, pora, ziele angielskie oraz liść bobkowy( inaczej laurowy).
Dodaję zawsze ok 8 marchewek, gdyż 4 z nich wyjmuje do pasztetu.
Na drugi składa się już tylko podgardle, królik oraz kilka marchewek i sól.
Woda ma całkowicie przykryć mięso. Gotujemy je ok 1,5 godziny do miękkości jeśli wrzucamy jeszcze zmrożone mięso potrzebuje ono nawet 2 godzin.
Po całkowitym ostygnięciu mięsa, zazwyczaj na drugi dzień eliminuje wszystkie kości chrząstki
i wrzucam do maszynki do mielenia mięso, razem z marchewką mięso mielę dwa razy.
i wrzucam do maszynki do mielenia mięso, razem z marchewką mięso mielę dwa razy.
Następnie oddzielam żółtka od białek i ubijam białka na sztywną pianę. Do pasztetu dodaję żółtka, ubitą pianę, sól, pieprz - różne rodzaje i wszystko dokładnie mieszam, doprawiam do smaku.
Pasztet powinien być wyrazisty.
Przekładam gotowy surowy jeszcze pasztet do dwóch foremek wyścielonych pergaminem i piekę
w 180 stopniach przez ok 1,5 h , podwyższając temperaturę do 190 na 15 minut przed końcem pieczenia.
w 180 stopniach przez ok 1,5 h , podwyższając temperaturę do 190 na 15 minut przed końcem pieczenia.
Kroić po zupełnym ostudzeniu, ciepły niezwykle się rozpada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz