poniedziałek, 8 kwietnia 2013

keks prawie jak chleb :)

Nafaszerowany daktylami, orzechami włoskimi, wypełniony mąką pszenną i razową keks 
z tylko dwoma jajkami :)
Wyglądem przypomina chleb, ciemny i dość zbity.
W sam raz na wielkanocny stół :)
Przepis znaleziony na jednym z blogów, chyba lepszysmak. :)

Potrzebujesz:
50 g masła (+ do wysmarowania formy)
250 g daktyli, bez pestek i posiekanych
250 ml wrzącej wody

350 g mąki pszennej ( u mnie 100 g z tego to mąka orkiszowa chlebowa)
150 g mąki razowej (pszenna lub orkiszowa)
1/2 łyżeczki soli
100 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g posiekanych orzechów włoskich (ja dałam ok 80g)
2 łyżki ziaren siemienia lnianego

-->


Wykonanie:
 
Masło i posiekane daktyle zalać 250 ml gorącej wody. Mieszać do czasu aż masło się rozpuści, a następnie odstawić do wystygnięcia.
Formę (najlepiej o nieprzywierającej powierzchni) nasmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Wymieszać razem oba rodzaje mąki, cukier, sól, siemię lniane i proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja, esencję waniliową i przestudzone (mogą być jeszcze lekko ciepłe, byle nie gorące!) daktyle wraz z zalewą. Wszystko razem wymieszać tak aby składniki się połączyły. Na koniec dodać posiekane orzechy i jeszcze raz wymieszać. (Uwaga:  mieszać Tylko do połączenia składników.)
Masę przełożyć do nasmarowanej formy. Wierzch wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. 
Piec 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy chleb jest upieczony (wetknięty w ciasto patyczek, po wyjęciu powinien być suchy).
Upieczony chleb wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz