poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Zupa gulaszowa

ZUPA GULASZOWA :) 
Bardzo syta, treściwa, prawie jak forszmak :)



ZUPA GULASZOWA
Potrzebujesz:
0,5 kg mięsa wołowego
pomidory w puszce ze spiżarni własnej
koncentrat pomidorowy ze spiżarni własnej :) 
1 puszka czerwonej fasoli wraz z jej sokiem
05,-1 papryczka chili
2 szalotki
1 czerwona cebula
2 ogórki kiszone lub konserwowe
mąka pszenna ( do zagęszczenia)
masło klarowane
1 l bulionu warzywnego

 na BULION:

2 marchewki pokrojone w kostkę
1/2 seler korzeń pokrojony w kostkę
1 pietruszka
por (ok1/4 łodygi)
natka pietruszki
2 liście laurowe
ziele angielskie
PRZYPRAWY: 

pieprz ziarnisty kilka ziaren
sól i pieprz,kminek roztłuczony w moździerzu
papryka czerwona
papryka słodka mielona
Przygotowanie:
Mięso pokroić w równą dość drobną kostkę. Dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i smażyć porcjami na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Przekładać do dużego garnka. Usmażone mięso zalać bulionem (mój został przygotowany dzień wcześniej gdy gotowałam rosół, taki bulion znakomicie nadaje się do tej zupy)
Gotujemy mięso w bulionie na małym ogniu, po ok. 15 minatach dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. (Nawet jeśli były w bulionie z rosołu).
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy a czerwoną cebulę w talarki. Wszystko zeszklić na maśle - na patelni, na której smażyliśmy mięso. Dodać do mięsa. Następnie w kolejności dodawać kolejne składniki koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, chilli. 
Całość gotujemy dodajemy fasolę z puszki i pokrojoną paprykę oraz ogórki konserwowe.
Na koniec zupę przyprawiamy wszystkimi przyprawami.

Całość gotować na małym ogniu do momentu za mięso będzie miękkie. Jeżeli zupa jest za gęsta dodać należy więcej bulionu lub wody.
Można dodać świeżą, zieloną pietruszkę.
Najlepsza na drugi, trzeci dzień.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz