środa, 16 maja 2012

dla innych...

Nazwę  ją szarlotką dla... (każdy sam może dopisać dla kogo ją piecze, moja pieczona na wyjątkowe spotkanie wspaniałej grupy :)

Potrzebujesz na Ciasto:
  • 75 g zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru



Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy drobno pokrojone masło i rozcieramy palcami na drobne okruszki.
Wysypujemy do formy i wygniatamy spód oraz brzegi (do wysokości ok. 2 cm.)
Spód podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 12 minut lub  krócej tylko na lekko złoty kolor.

na Kruszonkę:
  • 60 g zmielonych migdałów
  • 60 g mąki pszennej razowej
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 60 g masła

W misce wymieszać migdały z mąką, cukrem 
i cynamonem.
Masło roztopić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Zalać suche składniki i dokładnie wymieszać.

na "Jej Wnętrze":
  • 1 kg jabłek
  • ok. 50-100 g cukru
  • ok. 1/2 -2/3 szklanki wiśni z nalewki
 Jabłka obieramy ze skórki i pozbawiamy  gniazd nasiennych. Połowę jabłek kroimy  i prażymy z cukrem ( do smaku)

Wykonanie:

Jabłka wykładamy na podpieczony spód, wtykamy wiśnie i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni.
 

Resztę jabłek kroimy w plastry i mieszamy z tymi wcześniej uprażonymi.

Moja rada: Piekłam szarlotkę w dużej formie proponuję jednak mniejszą, by ciasto się nie rozpadało.

1 komentarz:

  1. Czy to TA? Jeśli to TĘ jadłam, to zapewniam Was - niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń