Nazwę ją szarlotką dla... (każdy sam może dopisać dla kogo ją piecze, moja pieczona na wyjątkowe spotkanie wspaniałej grupy :)
Potrzebujesz na Ciasto:
- 75 g zimnego masła
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy drobno pokrojone masło i rozcieramy palcami na drobne okruszki.
Wysypujemy do formy i wygniatamy spód oraz brzegi (do wysokości ok. 2 cm.)
Spód podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 12 minut lub krócej tylko na lekko złoty kolor.
na Kruszonkę:
- 60 g zmielonych migdałów
- 60 g mąki pszennej razowej
- 60 g brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 60 g masła
W misce wymieszać migdały z mąką, cukrem
i cynamonem.
Masło roztopić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Zalać suche składniki i dokładnie wymieszać.
na "Jej Wnętrze":
Masło roztopić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Zalać suche składniki i dokładnie wymieszać.
na "Jej Wnętrze":
- 1 kg jabłek
- ok. 50-100 g cukru
- ok. 1/2 -2/3 szklanki wiśni z nalewki
Wykonanie:
Jabłka wykładamy na podpieczony spód, wtykamy wiśnie i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni.
Resztę jabłek kroimy w plastry i mieszamy z tymi wcześniej uprażonymi.
Moja rada: Piekłam szarlotkę w dużej formie proponuję jednak mniejszą, by ciasto się nie rozpadało.
Czy to TA? Jeśli to TĘ jadłam, to zapewniam Was - niebo w gębie!
OdpowiedzUsuń