oblane dużą ilością mlecznej czekolady
Potrzebujesz:
- 2 jajka
- 160 ml mleka
- 75 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
- 225 g mąki pszennej
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 8 łyżek konfitury lub dżemu pomarańczowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do większego naczynia wbijamy jajka, wlać mleko, masło i pastę z wanilii. Przy pomocy rózgi mieszamy.
Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy rózgą, do połączenia.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
Wykładamy do nich ciasto, do połowy wysokości papilotki. Na górę, na sam
środek babeczki położyć duży kleks konfitury, przykrywając go cienką
warstwą otaczającego ciasta.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Czekoladowa glazura:
- 150 ml śmietany kremówki
- 150 g gorzkiej czekolady (70%), posiekanej
- wiórki czekoladowe (czekolada starta na tarce)
Śmietanę podgrzać w małym garnuszku, do
zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na
kilka minut, aż czekolada się roztopi, następnie wymieszać. Gęstą
glazurą ozdobić babeczki. Posypujemy wiórkami czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz