Mimo wszystko serniczek wyszedł pyszny, zaś to mój pomysł
i połączenie trzech różnych przepisów.
Spód:
• 70 g ciemnej czekolady
• 70 g miękkiego masła
• 4 łyżki cukru
• 1 jajko
• 40 g mąki
• 1/2 łyżeczki sody
• 4 łyżki mielonych orzechów lub migdałów
Wnętrze :) :
- 1,3 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( u mnie to 1 kg Presidenta i 300 g mascarpone)
- 450 g drobnego cukru do wypieków
- 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
- 250 g masła, o temperaturze pokojowej
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
- 1 szklanka śmietany kremówki (30%)
- ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego - 16 g)
- ulubione bakalie- u mnie brak
beza: 2 białka jajek + 120 g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubijam dodaje na koniec cukier i nadal ubijam, na końcu dodaję mąkę pianę przekładam pod koniec pieczenia sernika na górę i piekę w 150 stopniach ok 20 minut.
Spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, o wymiarach 23 x 35 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu mieszając. Odstawić z ognia, dodać jajko i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać. Na koniec dodać mielone orzechy i wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 8 - 9 minut. Wyjąć z piekarnika, nie wyłączać go.
Ser: Masło utrzeć mikserem do lekkości i puszystości. Dodawać twaróg i dalej ucierać.
W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować.
Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować.
Śmietanę kremówkę ubić. W osobnej misce ubić białka na pianę.
Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i ewentualne bakalie
Przełożyć masę serową, wyrównać formy w której jest juz podpieczony spód.
Piec w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Udekorować.
Przechowywać w lodówce przez 5 - 7 dni. Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostrym nożem.
Prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, zachęcam do upieczenia :)
UsuńNo i proszę, autorski przepis:) Piękny, na pewno też pyszny:)
OdpowiedzUsuńpyszniutki :)
Usuńprzyznaje, że był bardzo dobry :))))))))
OdpowiedzUsuńno właśnie był .. :)
Usuń