piątek, 4 stycznia 2013

Serniczek z bezą na spodzie czekoladowym

Sernik to już tradycja, dużo przy nim pracy i kręcenia, dlatego już mi się marzy robot kuchenny, ale w tym roku Gwiazdka taka hojna nie była :/

Mimo wszystko serniczek wyszedł pyszny, zaś to mój pomysł
i połączenie trzech różnych przepisów.


Spód:

70 g ciemnej czekolady
70 g miękkiego masła
4 łyżki cukru
1 jajko
40 g mąki
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki mielonych orzechów lub migdałów



Wnętrze :) :

  • 1,3 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( u mnie to 1 kg Presidenta i 300 g mascarpone)
  • 450 g drobnego cukru do wypieków
  • 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
  • 250 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
  • 1 szklanka śmietany kremówki (30%)
  • ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego - 16 g)
  • ulubione bakalie- u mnie brak

beza: 2 białka jajek + 120 g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubijam dodaje na koniec cukier i nadal ubijam, na końcu dodaję mąkę pianę przekładam pod koniec pieczenia sernika na górę i piekę w 150 stopniach ok 20 minut.

Spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, o wymiarach 23 x 35 cm  wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu mieszając. Odstawić z ognia, dodać jajko i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać. Na koniec dodać mielone orzechy i wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 8 - 9 minut. Wyjąć z piekarnika, nie wyłączać go.

Ser: Masło utrzeć mikserem do lekkości i puszystości. Dodawać twaróg i dalej ucierać.
W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować.
Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować.
Śmietanę kremówkę ubić. W osobnej misce ubić białka na pianę.
Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i ewentualne bakalie
Przełożyć masę serową, wyrównać formy w której jest juz podpieczony spód.
Piec w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Udekorować.
Przechowywać w lodówce przez 5 - 7 dni. Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostrym nożem.

6 komentarzy: