może potem :)
Składniki na spód :
- 50 g masła
- 40 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g mąki pszennej
Jajko (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.
Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę - wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 - 15 minut. Wyjąć z piekarnika.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( ja wybrałam serek waniliowy
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 120 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, roztopionej w kąpieli wodnej
W misie miksera umieścić wszystkie składniki (poza czekoladą), zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksować/nie ucierać zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki. Zmiksować ją z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę.
Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę masę czekoladową, w odstępach (kleksach), masa jest gęsta, ale nie tonie w masie serowej. Płaską szpatułkę włożyć w masę serową i wymieszać kilka razy, nie za mocno, by w masie powstał efekt marmurka.
Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z parą wodną*.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Schłodzony sernik oprószyć kakao.
dziękuję w imieniu męża buźka
OdpowiedzUsuńSuper:) dziękuje również, a ten sernik polecam wszystkim bo jest przeeepyszny!!!
OdpowiedzUsuń