Ucierane ciasto z jabłkami
ze sporą ilością masła.( aż wyciekło z formy, a one takie szczelne ;) )
Pomysł zaczerpnięty z mniam mniam
Potrzebujesz:
- ok 3/4 kg jabłek - u mnie papierówki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią/ łyżka pasty waniliowej
- szczypta soli
- cytryna
|
Ciasto - proporcje na formę okrągłą o średnicy 26 cm
Piekarnik można rozgrzać już na początku do 180 stopni, formę wysmarować masłem i bułką tartą.
Masełko rozpuszczamy i odstawiamy, aby przestygło.
Jabłuszka obieramy, kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier lub pastę waniliową i mieszamy.
Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól jabłka.
Do tego dodajemy masę z jajek i stopniowo wlewamy masło.
Wystarczy wymieszać i przełożyć do formy.
Piec 1 h, do momentu aż ciasto będzie odstawać od brzegów formy.
Papierówki to moje ulubione jabłka, problem tylko w tym, że niestety nie mam do nich żadnego dostępu i tylko mogę powspominać ich smak :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasto, kiedyś bardzo często robiłam :)
OdpowiedzUsuńDostałam cały karton papierówek, więc każdy przepis z nimi mnie interesuje, chętnie wykorzystam:D Smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńM: Może warto jednak poszukać na wsi u babci, u babci koleżanki, to niezapomniane smaki dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńkb: są pyszne, ciasto zjedliśmy w dwa dni :)
Tyno: jeśli Ci papierówek zostanie zachęcam do ich zawekowania w słoiki, wyśmienicie nadają się zimą/jesienią na szarlotkę i do deserów. Robiłam w dwóch wersjach: jedne zasmażyłam tylko z cukrem, a do drugich dodałam rodzynki i cynamon.
Och papierówki kojarzą mi się z wakacjami u babci! Lubię takie szybki ciasTA!
OdpowiedzUsuńCoś mało cukru - 2 łyżki na całość???
OdpowiedzUsuńno właśnie jeden składnik uciekł pod zdjęciem, oczywiście :) bardzo dziękuję za cenną uwagę już poprawiłam :)
OdpowiedzUsuńszukałam łatwego przepisu na ciasto z papierówkami, dostałam ich trochę od teścia...pozwolisz, że skorzystam z Twojej propozycji?:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam;)
Oczywiście, korzystaj śmiało! Ostatnio tylko z papierówek piekę różne szarlotki :)
OdpowiedzUsuńWitam wypróbowałam pani przepis i wyszedł idealnie pychotka pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń