czwartek, 19 lipca 2012

Cukinia, mozzarella i indyk z pesto!

Zainspirowały mnie pomysły na obiad w magazynie Moje Gotowanie
w domu zalegała cukinia, pomidorki, w lodówce mozzarella, z kończącą się wkrótce datą ważności.
Filet z indyka doskonale nadawał się na połączenie tych wszystkich składników.
Do tego własnoręcznie wykonane pesto

Indyk Caprese
Potrzebujesz:
8 kotletów z indyka ( może być oczywiście pierś z kurczaka lub nawet ryba)
cukinia
pomidor ( u mnie jeden duży)
mozzarella
kilka kropel oliwy
sól, pieprz
pieprz cayenne
świeża bazylia

Sznycle rozbijamy lekko, cukinię, mozzarellę tniemy w plastry.
Na dnie naczynia do pieczenia układamy plastry cukinii, którą skrapiamy oliwą, posypujemy sola i pieprzem.
Na to kładziemy rozbite kotleciki, także posypując solą, pieprzem, następne w kolejności sa pomidory i mozzarella, które to oprószamy pieprzem cayenne.
Tak przygotowane sznycle wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 min.
Przed podaniem skrapiamy pesto i świeżą bazylią.




Dodatki:
kompocik ze świeżych jabłek i wiśni




Mizeria z własnych ogórków :)











oraz fasolka szparagowa z pola od mamy i babci :)

Smacznego!!!

1 komentarz: