piątek, 6 lipca 2012

Łosoś w klasycznej odsłonie

Rybka, rybunia czyli łosoś tym razem, ten mój klasyczny przepis, najprostszy i najszybszy w wykonaniu. Polecam
Potrzebujesz:
1 filet z łososia ze skórą ( bez skóry jest droższy, ale trudniej go potem przygrzać np. na patelni)
sól, pieprz,
sok z 1-2 pomarańczy

Łososia opłukujemy i układany w brytfance do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Wyciskamy sok z pomarańczy na łososia, następnie go posypujemy pieprzem i solą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15-20 min.
Podaję go tu z ziemniaczkami i sałatą w sosie vinegret po włosku.



2 komentarze:

  1. Mniam. A wiesz, że u mnie dziś też łosoś? Natarty solą, pieprzem, skropiony cytryną i z powtykaną szałwią, która bardzo ładnie aromatyzuje wszelkie rybki. Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, to prawda, przy tym zdrowy takiii :))

    OdpowiedzUsuń