wtorek, 17 lipca 2012

Sezon na jagody

a ja zrobiłam już jagodowy sok,
jagodowy dżem
i jagodowy kisiel ale już z dodatkiem wiśni od sąsiadki...

Przepis na kisiel:
  • szklanka jagód lub więcej
  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni
  • cukier do smaku
  • 4 łyżeczki maki ziemniaczanej ( lub więcej jeśli kisiel nadal będzie za mało gęsty)

Jagody, wiśnie wrzucamy do garnka, zalewamy 4 szklankami wody, zagotowujemy. Dodajemy po chwili cukier i mąkę ziemniaczaną - Uwaga: rozpuszczoną uprzednio w zimnej wodzie.Chwilkę zagotowujemy. Gdy kisiel jest rzadki, dodajemy jeszcze jedną łyżeczkę mąki rozpuszczamy w odrobince wody zimnej i dodajemy, ponownie zagotowując.

Pycha!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz