poniedziałek, 9 lipca 2012

w te upalne dni...

Na upalne dni zjem chętnie:
Tiramisu z jagodami - jak je sobie sama zrobię, a więc może... :)
Bigosik z młodej kapusty, smakuje mi zawsze z dodatkiem młodych ziemniaków lub chleba na zakwasie :)

Przepis najprostszy z możliwych:

  • kapusta młoda
  • boczek, kiełbasa, kabanosy, co kto lubi
  • bulion warzywny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • młode ziemniaki
  • szczypiorek do podania lub koperek


Nie podaję ilości składników, ponieważ w zależności od rodziny, upodobań ( mięsne mniej lub bardziej) każdy gotuje inaczej.
Na samym wstępie zasmażam wędlinę, kiełbasę, boczek, potem dodaję kapustę wcześniej poszatkowaną lub pokrojoną w kostkę oraz liść laurowy, ziele angielskie, ok. 2 szklanek bulionu, to wszystko gotuje się na wolnym ogniu ok. 1,5 h do miękkości.
Podaję z młodymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz