poniedziałek, 16 lipca 2012

Pampuchy, knedle, parowańce

Mają tak wiele różnych nazw...
smakują wyjątkowo
te są w wersji z jagodami

Zrobiła je mama....z okazji okazania dzielności przy wyrwaniu ząbka :/

Potrzebujesz:
2 czubate szklanki pszennej mąki

2 żółtka

20 g drożdży

2 łyżki płynnego masła

szczypta soli

2 płaskie łyżki cukru

szklanka mleka



Przygotowanie:

W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki wymieszać rozkruszone drożdże. Do wyrośniętych dodać żółtka, sól, mąkę, wyrobić lekkie ciasto, dodać masło - wyrabiać jeszcze przez chwilę. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W garnuszku do gotowania na parze kładziemy wyrośnięte pampuchy, przykrywamy wysoką pokrywką i "parujemy" przez 5-7 min.






1 komentarz: