Rolada jagodowa mojej domowej produkcji nie wygląda jak ta piękność w (niechlubnym już magazynie) Moim Gotowaniu (wydanie lipcowe) ale smakuje wybornie.
Do tego gałka lodów jagodowych i listek mięty pieprzowej :)
Do tego gałka lodów jagodowych i listek mięty pieprzowej :)
Rolada jagodowa
Potrzebujesz:
3 duże jajka
sól
50 g cukru do wypieków lub cukru pudru
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
250 ml kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
garść świeżych jagód
słoiczek dżemu jagodowego
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, nadal ubijając.
Potem wsypujemy dwa rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Blachę o wymiarach 43x28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy gotową masę, wyrównując ją.
Piec ok. 12-13 min w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeni i delikatnym ostygnięciu delikatnie zsuwamy nasze ciasto i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. ( to ważne, gdyż inaczej - tak jak w moim przypadku - rolada nam popęka w momencie zwijania po całkowitym ostudzeniu) .
Kremówkę ubijamy na sztywną, dodajemy cukier i mieszamy z pogniecionymi jagodami.
Roladę rozwijamy i smarujemy kremem oraz dżemem jagodowym. Ponownie zwijamy i do lodówki na całą noc lub kilka godzin.
a na mym balkonie kwitną zioła....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz