Przywieziono mi 4 łodygi rabarbaru: z dwóch powstał kompot, a z dwóch pozostałych mus do obiadu...
Mus rabarbarowo-balsamiczny:
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki octu balsamicznego winnego
- 2 łyżki cukru ( lub więcej do smaku)
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Rabarbar pociąć na 1 cm kawałki, polać miodem, wsypać cukier i dusić aż zmięknie całkowicie, od czasu do czasu mieszając. Dodać pozostałe składniki: ocet, sól, pieprz, ewentualnie doprawić wedle gustu smakowego. Podawać jeszcze ciepły z mięsem - u mnie w tej roli obiadowej znowu schab, delikatnie grillowany na patelni grillowej z oliwą.
Mus doskonale się nadaje do polędwiczki.
a z reszty łodyg, wiśni i pozostałych szarlotkowych jabłek powstał kompocik :)
Wybieram kompocik:)
OdpowiedzUsuń