wtorek, 31 lipca 2012

Mus rabarbarowy

Przywieziono mi 4 łodygi rabarbaru: z dwóch powstał kompot, a z dwóch pozostałych mus do obiadu...




Mus rabarbarowo-balsamiczny:
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki octu balsamicznego winnego
  • 2 łyżki cukru ( lub więcej do smaku)
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz





Rabarbar pociąć na 1 cm kawałki, polać miodem, wsypać cukier i dusić aż zmięknie całkowicie, od czasu do czasu mieszając. Dodać pozostałe składniki: ocet, sól, pieprz, ewentualnie doprawić wedle gustu smakowego. Podawać jeszcze ciepły z mięsem - u mnie w tej roli obiadowej znowu schab, delikatnie grillowany na patelni grillowej z oliwą.
Mus  doskonale się nadaje do polędwiczki.



a z reszty łodyg, wiśni i pozostałych szarlotkowych jabłek powstał kompocik :)




1 komentarz: