sezon na jagody także w pełni.
truskawkowo jagodowy sok:
i dżem truskawkowo - jagodowy ze skórką cytrynową:
2 kg truskawek
0,5 litra jagód
starta skorka z jednej cytryny
300 g cukru ( lub do smaku)
Truskawki oraz jagody myjemy, płuczemy, zasypujemy cukrem, można odstawić do lodówki na dobę.
Powstały sok zlewamy, dosładzamy i do butelki, pyszny :)
Dżem gotuję kilka dni, gdy zgęstnieje nakładam do wyparzonych słoiczków.
Ostatnio najpierw robiłam w sokowniku sok truskawkowo-jagodowy, to idealna sprawa, maksymalnie wyciąga z owoców sok ( nagroda dla tego, kto to wymyślił :) a potem dopiero dżem, tyle,że wtedy dżemu wychodzi dwa słoiczki, zamiast 4-5.
Truskawek już prawie nie ma, na targu ceny strasznie wysokie, ale trafiam na promocje sprzedawców :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz