poniedziałek, 9 lipca 2012

jagody, truskawki - dżem

sezon na jagody także w pełni.

truskawkowo jagodowy sok:



 i dżem truskawkowo - jagodowy ze skórką cytrynową:
2 kg truskawek
0,5 litra jagód
starta skorka z jednej cytryny
300 g cukru ( lub do smaku)

Truskawki oraz jagody myjemy, płuczemy, zasypujemy cukrem, można odstawić do lodówki na dobę. 
Powstały sok zlewamy, dosładzamy i do butelki, pyszny :)
Dżem gotuję kilka dni, gdy zgęstnieje nakładam do wyparzonych słoiczków.

Ostatnio najpierw robiłam w sokowniku sok truskawkowo-jagodowy, to idealna sprawa, maksymalnie wyciąga  z owoców sok ( nagroda dla tego, kto to wymyślił :) a potem dopiero dżem, tyle,że wtedy dżemu wychodzi dwa słoiczki, zamiast 4-5.

Truskawek już prawie nie ma, na targu ceny strasznie wysokie, ale trafiam na promocje sprzedawców :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz