środa, 4 lipca 2012

kalafior i kurki czyli najlepsze w sezonie

Kurki..
uwielbiam je, to jedyne grzyby, które jadam w kilogramach, sosik do kalafiora, do młodych ziemniaczków i mięsa, pyszności :)

Potrzebujesz:
  • 200 g - 300 g kurek 
  • sól, pieprz
  • ser pleśniowy gorgonzola ( ok, 2 łyżek wtedy nie dodajemy soli)
  • gęsta śmietana - 2 łyżki  ( gdy dodaje ser dodajemy mniej śmietany i jest to zazwyczaj kremówka)
  • koperek -garść
  • różyczki kalafiora lub inne dania

wersja 1:
Kurki myjemy, większe kroimy na połówki, wrzucamy do wody i zagotowujemy - krótko. wylewamy wodę, na patelnię dodajemy trochę wody i dusimy  do miękkości odcedzone kurki.Dodajemy śmietanę, koperek oraz sól, pieprz do smaku.


wersja 2:
Na patelnię wrzucamy 2 łyżki masła, dodajemy skrojoną młodą cebulkę, smażymy do zarumienienia, następnie dodajemy kurki, smażymy dodajemy odrobinę wody i śmietanę, a na koniec koperek.


wersja 3:
Na patelnię wrzucamy 2 łyżki masła lub oliwy, dodajemy skrojoną młodą cebulkę, smażymy do zarumienienia, następnie dodajemy kurki, smażymy dodajemy ser pleśniowy i śmietankę. Do smaku dodajemy pieprz.
ta wersja jest najbardziej wyraźna smakowo. Lubię je w takiej postaci nie potrzeba dodawać soli, więc polecam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz