środa, 25 lipca 2012

Tarta

Vivat Tarta!
To jeszcze nie koniec jagodowych szaleństw 
powstała jeszcze pyszna tarta


potrzebujesz:

na ciasto kruche:
1 i 1/3 szklanki pszennej mąki
100 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
2 czubate łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego - 2 łyżki
szczypta soli

Żółtko mieszamy z kwaśną śmietaną i wanilią. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i łączymy za pomocą noża z masłem i cukrem, Dodajemy do tego masę z żółtkiem, szybko zagniatamy ciasto i przenosimy na formę do tarty- można także wcześniej rozwałkować. Pieczemy do 20 min. ( do momentu zarumienienia) w temperaturze 180 stopni.

na krem:
budyń waniliowy wykonany według przepisu na opakowaniu
galaretka  ( u mnie cytrynowa oraz z owoców leśnych) 


Gdy ciasto przestygnie gotujemy budyń i wylewamy na tartę, następnie wysypujemy owoce - u mnie jagody - i zalewamy galaretkę, którą rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłej wody, gdy zacznie tężeć.

Gotowe! Smacznego!

 

3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, bardzo lubię tarty z galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słuchaj, jagody kupuję już czwarty raz w tym tygodniu a i tak zanim zdążę coś z nimi zrobić zjadam wszystkie z cukrem i śmietaną:) A tarty są takie super...

    OdpowiedzUsuń
  3. to zostaw troszkę na tartę Kochana, bo jest naprawdę pyszna :)
    dziś wersja z malinami :)

    OdpowiedzUsuń