To jeszcze nie koniec jagodowych szaleństw
powstała jeszcze pyszna tarta
potrzebujesz:
na ciasto kruche:1 i 1/3 szklanki pszennej mąki
100 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
2 czubate łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego - 2 łyżki
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
2 czubate łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego - 2 łyżki
szczypta soli
Żółtko mieszamy z kwaśną śmietaną i wanilią. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i łączymy za pomocą noża z masłem i cukrem, Dodajemy do tego masę z żółtkiem, szybko zagniatamy ciasto i przenosimy na formę do tarty- można także wcześniej rozwałkować. Pieczemy do 20 min. ( do momentu zarumienienia) w temperaturze 180 stopni.
na krem:
budyń waniliowy wykonany według przepisu na opakowaniu
galaretka ( u mnie cytrynowa oraz z owoców leśnych)
Gdy ciasto przestygnie gotujemy budyń i wylewamy na tartę, następnie wysypujemy owoce - u mnie jagody - i zalewamy galaretkę, którą rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłej wody, gdy zacznie tężeć.
Pysznie wygląda, bardzo lubię tarty z galaretką :)
OdpowiedzUsuńSłuchaj, jagody kupuję już czwarty raz w tym tygodniu a i tak zanim zdążę coś z nimi zrobić zjadam wszystkie z cukrem i śmietaną:) A tarty są takie super...
OdpowiedzUsuńto zostaw troszkę na tartę Kochana, bo jest naprawdę pyszna :)
OdpowiedzUsuńdziś wersja z malinami :)