sobota, 2 lutego 2013

Placuszki na śniadanie

Placuszki z twarogiem i jabłkami

Potrzebujesz:
-200g twarogu (używam tego waniliowego homogenizowanego lub innego zmielonego)
-2 jajka (oddzielnie białka i żółtka )
- 2-3 jabłka
- 5-6 łyżek mąki ( jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie trzeba dodać więcej gdyż placuszki będą się rozpadać
-5 łyżek cukru oraz łyżka i cukru waniliowego 
-1/2lyzeczki cynamonu
Opcjonalnie: skórką z cytryny lub pomarańczy oraz rodzynki

Przygotowanie : 
Do miski wbić żółtka wymieszać z twarogiem i cukrami. W oddzielnej misce ubić na sztywno białka i połączyć z masą twarogową. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i można je na odrobinie masła przesmażyć z cynamonem lub tylko wymieszać.
Dodać jabłka i mąkę - wymieszać i smażyć na maśle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz