W nowym numerze Kuchni króluje rabarbar i truskawki, zainspirowana pomysłem na zapiekankę rabarbarową kupiłam na targu prawie 2,5 kg różowozielonego przysmaku.
Z 1 kg upiekłam zapiekankę, z 500g ugotowałam kompot a resztę zamroziłam.
Zapiekanka wyszła pysznie delikatna... słodko-kwaśna.
Etapy mrożenia rabarbaru:
Rabarbar myjemy, obieramy z włókien.
Zanurzamy rabarbar najpierw we wrzątku
potem w zimnej wodzie.
Po wystudzeniu porcjujemy owijamy w folię i mrozimy.
ZAPIEKANKA RABARBAROWA
Na zapiekankę potrzebujesz:
- 1kg rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- masło do wysmarowania formy lub form*
Na ciasto:
- 150 ml śmietanki kremówki
- 150ml mleka
- 1 laska wanilii
- 3 żółtka
- 2 całe jajka
- 120 g cukru
- 30 g mąki
- cukier puder
Rabarbar myjemy, czyścimy, kroimy na ok. 4 cm kawałki i dusimy pod przykryciem z sokiem z cytryny i cukrem, należy go kontrolować, ponieważ rabarbar ma zmięknąć ale nie może się rozpadać.
Następnie rabarbar cedzimy, formę do tarty lub foremki smarujemy masłem i na dno układamy łodygi rabarbaru i robimy ciasto:
Śmietankę zagotowujemy z mlekiem i ziarenkami z laski wanilii, zdejmujemy z ognia. Żółtka i jajka ucieramy z cukrem i mieszamy z mąką, powoli stale mieszając dodajemy śmietankę. Taką masą przykrywamy rabarbar i zapiekamy 20minut w 180 stopniach, zaglądając by góra się tylko przyrumieniła, następnie posypujemy cukrem pudrem i ponownie chwilę zapiekamy.
Do przepisu autor proponuje sos powstały z duszenia rabarbaru, który gotujemy ponownie stale mieszając aż zgęstnieje i odparuje do połowy objętości, następnie dodajemy do niego likier Grand Marnier ( francuski likier owocowy, 2 łyżkami konfitury truskawkowej, 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej*
*Zapiekankę piekłam w dużej formie do tary, ale proponuje ją podzielić do małych form do tart, bowiem zapiekankę wygląda ślicznie ale ukrojenie ładnego kawałka graniczy z cudem. Zatem moja propozycja to podzielenie i zapiekanie w pojedynczych formach - porcja dla każdego.
*Przepis zaczerpnięty z magazynu Kuchnia Nr 5-2012
KOMPOCIK Z RABARBARU
Potrzebujesz:
Wodę zagotowujemy z goździkami i korą oraz rabarbarem. Gotujemy ok. 20min. przecedzamy i wlewamy do dzbanka, wyciskając sok z limonki. Słodzimy do smaku.
Kompot to jest to co powinno się reaktywować! Wraz z rabarbarem, który nawet z nazwy jest intrygujący:)
OdpowiedzUsuńjest pyszny a przy tym tak łatwy w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuń