poniedziałek, 14 maja 2012

Operacja rabarbar

W nowym numerze Kuchni króluje rabarbar i truskawki, zainspirowana pomysłem na zapiekankę rabarbarową kupiłam na targu prawie 2,5 kg różowozielonego przysmaku. 
Z 1 kg upiekłam zapiekankę, z 500g ugotowałam kompot a resztę zamroziłam.
Zapiekanka wyszła pysznie delikatna... słodko-kwaśna. 


Etapy mrożenia rabarbaru:
Rabarbar myjemy, obieramy z włókien.

 Zanurzamy rabarbar najpierw we wrzątku




potem w zimnej wodzie.


Po wystudzeniu porcjujemy owijamy w folię i mrozimy.



ZAPIEKANKA RABARBAROWA

 Na zapiekankę potrzebujesz:
  • 1kg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  •  masło do wysmarowania formy lub form*

Na ciasto:
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 150ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 120 g cukru
  • 30 g mąki
  • cukier puder


Rabarbar myjemy, czyścimy, kroimy na ok. 4 cm kawałki i dusimy pod przykryciem z sokiem z cytryny i cukrem, należy go kontrolować, ponieważ rabarbar ma zmięknąć ale nie może się rozpadać.
Następnie rabarbar cedzimy, formę do tarty lub foremki smarujemy masłem i na dno układamy łodygi rabarbaru i robimy ciasto:
 Śmietankę zagotowujemy z mlekiem i ziarenkami z laski wanilii, zdejmujemy z ognia. Żółtka i jajka ucieramy z cukrem  i mieszamy z mąką, powoli stale mieszając dodajemy śmietankę. Taką masą przykrywamy rabarbar i zapiekamy 20minut w 180 stopniach, zaglądając by góra się tylko przyrumieniła, następnie posypujemy cukrem pudrem i ponownie chwilę zapiekamy.

Do przepisu autor proponuje sos powstały z duszenia rabarbaru, który gotujemy ponownie stale mieszając aż zgęstnieje i odparuje do połowy objętości, następnie dodajemy do niego likier Grand Marnier ( francuski likier owocowy, 2 łyżkami konfitury truskawkowej, 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej*

*Zapiekankę piekłam w dużej formie do tary, ale proponuje ją podzielić do małych form do tart, bowiem zapiekankę wygląda ślicznie ale ukrojenie ładnego kawałka graniczy z cudem. Zatem moja propozycja to podzielenie i zapiekanie w pojedynczych formach - porcja dla każdego.

*Przepis zaczerpnięty z magazynu Kuchnia Nr 5-2012


KOMPOCIK Z RABARBARU 

Potrzebujesz:
  • 500g rabarbaru
  • 2 litry wody 
  • 2 goździki
  • pół kory cynamonowej
  • sok wyciśnięty z limonki
  • cukier








Wodę zagotowujemy z goździkami i korą oraz rabarbarem. Gotujemy ok. 20min. przecedzamy i wlewamy do dzbanka, wyciskając sok z limonki. Słodzimy do smaku.

2 komentarze:

  1. Kompot to jest to co powinno się reaktywować! Wraz z rabarbarem, który nawet z nazwy jest intrygujący:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest pyszny a przy tym tak łatwy w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń