Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Potrzebujesz:
- 300 g rabarbaru
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 125 g cukru
- 100 g mąki pszennej białej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 80 g roztopionego masła
Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki o długości ok 6cm, oprószamy mąką i mieszamy. Dzięki temu rabarbar nie opadnie podczas pieczenia na dół ciasta.
Jajka ubijamy z cukrem na
puszystą masę. Do masy dodajemy stopniowo oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem
i sodą, masło, jogurt i na końcu owoce.
To jest ten rodzaj ciasta, który nie
znosi długiego, dokładnego mieszania. Wystarczy kilka obrotów miksera, nie
więcej.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy ( nie za długa ok 20 cm)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190
st.C ok. 50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić
patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Ja piekę je zazwyczaj godzinę, 10 ostatnich minut piekąc tylko spód.
Polecam, Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz