wtorek, 29 maja 2012

Rabarbar w cieście

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

 Potrzebujesz:
  • 300 g rabarbaru
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 100 g mąki pszennej białej
    • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 80 g roztopionego masła

Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki o długości ok 6cm,  oprószamy mąką i mieszamy. Dzięki temu rabarbar nie opadnie podczas pieczenia na dół ciasta.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy stopniowo oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem i sodą, masło, jogurt i na końcu owoce. 
To jest ten rodzaj ciasta, który nie znosi długiego, dokładnego mieszania. Wystarczy kilka obrotów miksera, nie więcej. 
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy ( nie za długa ok 20 cm) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Ja piekę je zazwyczaj godzinę, 10 ostatnich minut piekąc tylko spód.
Polecam, Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz