Składniki:
• 200 g ciasteczek amaretti, drobno rozkruszonych*
• 50 g rozpuszczonego masła
• 200 g ciasteczek amaretti, drobno rozkruszonych*
• 50 g rozpuszczonego masła
• ziarenka z 1 laski wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i wyłuskana z ziarenek
• 500 g serka ricotta
• 125 g drobnego cukru (najlepiej brązowego)
• 250 g serka mascarpone
• 100 g zmielonych migdałów
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 duże jajka
• skórka z 1 cytryny
• 500 g serka ricotta
• 125 g drobnego cukru (najlepiej brązowego)
• 250 g serka mascarpone
• 100 g zmielonych migdałów
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 duże jajka
• skórka z 1 cytryny
• płatki migdałowe do posypania
• cukier puder do posypania**
Rozkruszone ciasteczka mieszamy z rozpuszczonym masłem i wykładamy nimi spód 20 cm formy,
wyrównać powierzchnię. Schładzamy 15 min w lodówce.
Pozostałe składniki: ziarenka wanilii, ricottę, cukier, mascarpone, migdały, mąkę, jaja i skórkę cytrynową dodajemy do większej miski, Chwilę miksujemy na jednolitą masę.
Wylewamy na przygotowany spód, posypujemy płatkami migdałowymi. Sernik pieczemy przez 45 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni
Po upieczeniu należy stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu.
Schładzamy przez kolejną godzinę lub dłużej w lodówce.
Posypujemy cukrem pudrem!
Pozostałe składniki: ziarenka wanilii, ricottę, cukier, mascarpone, migdały, mąkę, jaja i skórkę cytrynową dodajemy do większej miski, Chwilę miksujemy na jednolitą masę.
Wylewamy na przygotowany spód, posypujemy płatkami migdałowymi. Sernik pieczemy przez 45 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni
Po upieczeniu należy stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu.
Schładzamy przez kolejną godzinę lub dłużej w lodówce.
Posypujemy cukrem pudrem!
* zamiast amaretti można użyć także innych ciastek, np. digestive lub herbatników maślanych
** ilość składników jest na małą okrągłą formę 20cm średnicy, ja piekłam w większej stąd serniczek jest dość niski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz