wtorek, 22 maja 2012

Serniczek z riccotą

Migdałowy sernik z nutą wanilii






Składniki:
200 g ciasteczek amaretti, drobno rozkruszonych*
50 g rozpuszczonego masła
ziarenka z 1 laski wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i wyłuskana z ziarenek
500 g serka ricotta
125 g drobnego cukru (najlepiej brązowego)
250 g serka mascarpone
100 g zmielonych migdałów
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
skórka  z 1 cytryny

płatki migdałowe do posypania
cukier puder do posypania**

Rozkruszone ciasteczka mieszamy z rozpuszczonym masłem i wykładamy nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię. Schładzamy 15 min  w lodówce.
Pozostałe składniki: ziarenka wanilii, ricottę, cukier, mascarpone, migdały, mąkę, jaja i skórkę cytrynową dodajemy do większej miski, Chwilę miksujemy na jednolitą masę.
Wylewamy na przygotowany spód, posypujemy płatkami migdałowymi. Sernik  pieczemy przez 45 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni
Po upieczeniu należy stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu.
Schładzamy przez kolejną godzinę lub dłużej w lodówce.
Posypujemy cukrem pudrem!
 
* zamiast amaretti można użyć także innych ciastek, np. digestive lub herbatników maślanych
** ilość składników jest na małą okrągłą formę 20cm średnicy, ja piekłam w większej stąd serniczek jest dość niski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz