ten wypiek znów jest pieczony z okazji ...
Tarta z jagodami
Tarta z jagodami
Na kruche ciasto potrzebujesz:
- 235g mąki - użyłam owsianej, można ją zastąpić razową lub pszenną
- 50 g cukru
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
Na krem:
- 250 g mascarpone
- 125 ml kremówki
- 1 biała czekolada - roztopiona w kąpieli wodnej
+ 200 ml kremówki
Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy za pomocą malaksera lub ręcznie. Ciasto zawijamy w folię spozywczą i wstawimy do lodówki na 2 h.
Po tym czasie wyklejamy formę do tarty ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku ok 17-20 min.
W wysokim naczyniu ubijamy kremówkę na sztywno mikserem, dodajemy mascarpone i mieszamy szpatułką do połączenia, następnie dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy do połączenia.
Na ostudzone ciasto wykłądamy krem i wstawiamy do lodówki na 4h ( u mnie to była cała noc). Po tym czasie ubijamy jeszcze 200ml kremówki na sztywno wykładamy na krem, następnie układamy jagody.
pycha:) musi być smaczna:)
OdpowiedzUsuńjest :) spróbuj :)
OdpowiedzUsuń