Sernik na zimno na serkach Danio lub jogurcie.
Robiłam go w tym sezonie około 5 razy :)
Robiłam go w tym sezonie około 5 razy :)
Wyśmienity- przepis pochodzi od Pani Doroty z moich wypieków.
Składniki na spód:
- biszkopty (podłużne lub okrągłe)
Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm uszczelnić folią aluminiową. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.
Masa serowa:
- 700g - 750g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub gęstego jogurtu waniliowego
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny - ja używam żelatyny deserowej Oetkera.
- 400 g truskawek + do dekoracji
Kremówkę
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko
ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując. Żelatynę
rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do
masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
Na
biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże -
przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed
podaniem udekorować truskawkami i galaretką.
Pycha :)
pycha
OdpowiedzUsuń