Dostałam w tym sezonie dużą ilość owoców : czarnej i czerwonej porzeczki, agrest oraz maliny.
Zrobiłam dużo przetworów dżem i galaretki z czarnej i czerwonej porzeczki, galaretka agrestowa oraz wyśmienite połączenie czerwonej porzeczki z maliną.
Ten wpis dotyczy kruchych babeczek z czerwoną porzeczką :)
Przepis jest inspiracją ze strony mojewypieki.com
Potrzebujesz:
- 450 g mąki pszennej
- 150 g masła, zimnego
- 100 g smalcu, zimnego
- 1 żółtko
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka, zimnego
Mąkę przesiać, dodać masło, smalec, posiekać, dodać żółtko, cukier,
mleko, szybko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.
Przygotować klasyczną formę do muffinek (mogą to być też metalowe
pojedyncze karbowane foremki na babeczki- jak u mnie poniżej). Wysmarować masłem i oprószyć
mąką, nadmiar mąki strzepać.
Nadzienie porzeczkowe:
- 500 g porzeczek (u mnie czerwona i czarna pół na pół)
- 3 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 150 g cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek
Porzeczki przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać ze skrobią i cukrem.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Podsypując delikatnie mąką
rozwałkować na grubość około 2 -3 mm. Szerokim kubkiem lub foremką do
wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki,
wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć nadzienia
porzeczkowego, do wysokości babeczek. Z pozostałego ciasta wycinać paski
kruchego ciasta i ułożyć je w kratkę na babeczkach. Posmarować
roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut, do zezłocenia się
ciasta (pod koniec pieczenia nadzienie porzeczkowe zacznie się wyraźnie
gotować wewnątrz i 'bąbelkować' ponad babeczki). Wyjąć, przestudzić
lekko w foremkach, następnie wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz